Link-katalógusok gyűjteménye
A link katalógusok gyűjteménye nagyon fontos mindazon honlap készítők számára, akik nem csak elkészítenek egy, vagy több honlapot, de törődnek is weboldalaik további sorsával. Ugyanis minden honlap arra hívatott, hogy tartalmát minél több internetezővel megismertesse. Márpedig egy elkészített, de magára hagyott honlap akár évekig is „bolyonghat” a világhálón anélkül, hogy valaki is rátalálna. Hacsak nem véletlenül. Ez pedig kevés! De akkor mit lehet tenni? Elméletben nagyon egyszerű a dolog, a gyakorlatban kicsit nehezebb, de nem megoldhatatlan feladattal állunk szemben.

Optimalizálni kell a honlapot!
Ha azt akarjuk, hogy honlapunkon nagyon sok látogató forduljon meg, azt optimalizálni kell. Erre egyik jó módszer a linkelési technika. A sok látogató közül több olyan is lesz majd, aki érdeklődik a mi kínálatunk iránt. Hogy ezekből az érdeklődőkből hogyan lesz potenciális vásárló, az már egy eladástechnikai kérdés, de most nem ez a feladat, sokkal inkább, hogy megszerezzük azokat a látogatókat, akikre nézve ezt a technikát majd alkalmazhatjuk.

Hogy mi a link?
Ha van link-katalógus, akkor nyilván vannak linkek is, amelyek a katalógusokat meg töltik. Hogy mi a link? Nem más, mint a létrehozott weboldalunk webcíme. Olyan valami, mint a lakásunk postacíme. Ha a postacímünket oda adjuk valakinek, akkor ő tud nekünk levelet írni, vagy személyes látogatást tenni nálunk. A weboldalunk elérési címe ugyanezt a célt szolgálja a világhálón.
A különbség csak az, hogy személyes elérést nem tesz lehetővé, ha erre vonatkozó adatokat nem tüntetünk fel a weboldalunkon.

A link létrehozása, szerepe
Egy weboldal elkészítésekor a legelsőként az oldal internetes elérését, webcímét kell megadni és csak ezt követően építhetjük tovább az oldalt, tölthetjük fel tartalommal. Gondoljunk csak egy blog regisztrációra!
A linket nevezzük még hivatkozásnak, URL-nek is. Vagyis úgy kell elképzelnünk, mint amikor nyitunk egy üzletet és csak a cégtáblát tesszük ki, de azt is a bezárt kapun belül, amit csak a hozzánk egyébként is ellátogató rokonok, ismerősök láthatnak meg véletlenül. Azt hiszem így még senki nem gazdagodott meg az üzleti életben. Ám, ha az üzlet nevét, postacímét a város nagyon sok pontján, jól látható helyen közzé tesszük, egyre nagyobb forgalomra számíthatunk. És annál többre, minél több ember találkozik üzletünk címével.
Ezt kell megvalósítani a honlapunk látogatottságának növelése érdekében is. Vagyis hivatkozásokat, linkeket kell elhelyezni. Ennek pedig a jól bevált link katalógusok biztosítanak megfelelő lehetőséget. A linkek megjelenési formája lehet csak szöveges, pl. Ingyen apróhirdető oldal , vagy képpel ellátott:
-

Ez utóbbiakat nevezzük banner-nek. Minél több ilyen külső link mutat, hivatkozik a mi honlapunkra, annál több látogatóra számíthatunk az oldalunkon.

Hogy hol helyezzük el ezeket a külső linkeket?
Más weboldalakon, apróhirdetésekben blogos bejegyzésekben, és nem utolsó sorban az erre a célra szakosodott link-katalógusokban.
A linkeknek nagy szerepe van a látogatók számának növelésében, de egyúttal ezen múlik, hogy a keresők hogyan rangsorolják weboldalunkat, vagyis pl. a Google találati listáján milyen pozíciót foglal el a nevezett oldal. Ha elég sok link katalógusba regisztráltuk oldalunkat és elég sok nagy látogatottságú weboldalról mutat link az oldalunkra, számíthatunk rá, hogy a Google-tól jó helyezést fog kapni weboldalunk.

A linknek jónak kell lenni!
Természetesen az se mindegy, hogy a link szövegének milyen tartalmat adunk. Nagyon fontos, hogy a link szövege releváns legyen a weboldal szövegével. Tehát, ha az oldalunk egészséggel kapcsolatos tartalmú, akkor a link szövegében is forduljon elő az egészség szó, ne pedig csak ennyi: kattints ide. Ezzel ugyan látogatókat szerezhetünk, de a Google az efféle kifejezésekkel nem tud mit kezdeni, mert nem relevánsak az oldalunk szövegével, tartalmával. Következésképp nem sorol előrébb a találati listán.
Vannak olyan weboldalak, ahol több ezer, vagy tízezer link található a webmesterek, vagy látogatók ajánlásai szerint. E linkek kategorizálva vannak a könnyebb eligazodás végett. Legtöbb esetben a linkekhez tartozó weboldalakhoz rövid leírás is tartozik, amit a látogató olvashat és ennek alapján dönt, hogy meglátogatja-e az oldalt, vagy keres másikat.
Ezért fontos a rövid, lényeget jól kifejező hiteles leírás.

A link elhelyezése
A link-tárak nagy százalékába könnyedén be lehet kerülni, de másokba nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem. Csak olyan weboldalakat ajánljunk valamely link-tárba, ami teljesen készen van. Még azokba a link-tárakba is, amelyek automatikusan, rögtön jelenítik meg a beküldött linket. Amely link-katalógusoknál szerkesztő dönt a bekerülésről, oda félkész oldalt ne is próbálkozzunk ajánlani, mert úgyis elutasítanak. Közben jelentős időveszteséget szenvedünk.

Különbség a link-tárak között
Az igaz, hogy azok a link-tárak adnak jobb eredményt, ahol szerkesztő dönt a felvételről, mert ennek következtében ott csak jó tartalmú, esztétikailag is megfelelő oldalak linkjei sorakoznak, míg ahova automatikus a bekerülés, sok olyan oldal is felkerül, ami minden téren kívánnivalót hagy maga után. A Google ezt értékeli, jobb helyezést ad, következésképp a mi oldalunk is ebből profitál. Többen találnak rá weboldalunkra, ami anyagiakban is jelentős lehet.
Némely link-tárak anélkül nem veszik fel az ajánlott linket, amíg oldalunkon nem helyezzük el a link-tárukra mutató linkjüket. Mivel a viszont linkelés nem egy jó dolog, ezért ezt a megoldást lehetőleg kerüljük. Ha meg lehet adni az ajánlás során az ajánlott oldal META adatait, az nagyon hasznos, mert az is segíti az ajánlott oldal megtalálását. A META adatok láthatatlanok a kész weboldalon, de a kereső robotok tudják őket olvasni. META adat pl. a kulcsszó is.

Ebben a link-katalógus gyűjteményben olyan link-katalógusokat gyűjtöttünk össze, ahova jóváhagyás nélkül, automatikusan kerülhetnek fel a beküldött linkek és a beküldést követően szinte azonnal meg is jelenik a link. Lehet, hogy nem olyan hatékony, mint a szerkesztett link-katalógusok, de azért érdemes használni.

Link-katalógusok:

A látogatottságnövelés és weboldal optimalizálás egyik legfontosabb eszköze a megfelelő linkek elhelyezése!

LINKGENERÁLÓ KÓD:
<a href="http://valami.blogspot.hu" target="_blank"><font size="3"><b>Ide írd az oldalon megjelenő szöveget!</b></font></a>